Tevékenységünk

Az alapítást követően számos programmal indultunk el a közös úton azon cél felé, melyet kitűztünk magunk elé:

  • Az érdeklődő gazdákat több országos szakmai kiállításra vittük el, ahol ismereteik, kapcsolataik bővítésére volt lehetőség.

 

  • Igényeikre alapozva előadássorozatot állítottunk össze, melyet 2018 januárjában indítottunk útjára.

 

  • Értéktárakat bemutató kiállításokat szerveztünk, illetve vettünk részt azokat bemutató rendezvényeken. Horgoson két nemzetközi rendezvényen az oda érkező vendégek, látogatók szintén megismerkedhettek a magyarországi öt település szépségeivel és értéktáraival.

 

  • Nagyon fontos minden területen a kapcsolatok erősítése, az előttünk járók tapasztalatának, tudásának megismerése, az együttműködés. Több éve, évtizede működő népfőiskolák segítették munkánkat azzal, hogy egy-egy programjuk eredményeként létrejött kiállításaikat rendelkezésünkre bocsátották. Ennek köszönhetően az újkígyósi Ipolyi Arnold Népfőiskola ’56-os kiállítását és az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola rajzkiállítását mutathattuk meg az érdeklődő mórahalmiaknak.

 

  • Civil szervezetként a mórahalmi Biokertész klub is azon partnereink közé tartozik, akikkel közös programokat szervezünk. Egyeztetések, témák választása után elindítottuk ismeretterjesztő előadás sorozatunkat, melynek keretében a biokertészkedés rejtelmeibe vezették be az érdeklődőket profi biokertészek.

 

  • Vajdasági kapcsolatainkat erősítendő, elhívtuk a horgosi Honismereti klub általános és középiskolás tagjait, akik gyűjtőmunkájuk eredményéről mutattak be prezentációkat általános iskolásoknak és felnőtteknek. Példaként állítottuk őket, akik időt, energiát nem kímélve járták be Horgos határát, hallgatták meg az idős emberek visszaemlékezéseit, gyűjtötték a régmúltról szóló legendákat, információkat, majd azt témánként feldolgozva előadásokat készítettek.

 

  • Dr. Juhász Antal néprajzkutató fotókiállítását is elhoztuk Mórahalomra, hiszen az 1964 és 2000 között készült fotók egy része városunkban Párhuzamba állítottuk a több évtizedes néprajzkutatói gyűjtés lehetőségeit, eszközeit és eredményeit a horgosi fiatalok munkájával, tapasztalataival. A fotókiállítással együtt öt település értéktárait is bemutattuk a hozzánk ellátogató helyi általános iskolásoknak

Projektnyitó rendezvény galéria